COLUMN


Waarom zou je nog ploegen?

Joost van Strien

Akkerbouwer in Ens

Vijfentwintig winters lagen mijn kavels keurig zwart. De eerste jaren ploegde ik in november, minimaal 25 cm diep. Dat was noodzakelijk, dacht ik, voor veel losse grond en een goede verwering in de winter.

Na vijf jaar schakelde ik om naar biologisch. Met een ideaal: telen van gezonde gewassen in een vruchtbare bodem. Ik las er veel over en kwam tot de conclusie dat niet ploegen het beste zou zijn voor de bodem. Beter voor de wormen, beter tegen slemp en beter voor de draagkracht. Dus vroeg ik mezelf af: waarom zou ik nog ploegen? Het antwoord vond ik tussen mijn oren: de overtuiging dat voor voldoende losse grond, onkruidbeheersing en een mooi zaaibed ploegen de enige optie was.

'De ene overtuiging heeft plaatsgemaakt voor de andere'

Ik schafte een splinternieuwe ekoploeg aan, één van de eerste in Nederland. Ik ploegde steeds ondieper en steeds later in de winter. Met mijn bodem rijpten ook langzaam mijn ideeën over minimale grondbewerking. Twee jaar geleden was mijn bejaarde ploeg aan de zoveelste onderhoudsbeurt toe en ik vroeg me opnieuw af: waarom zou ik nog ploegen? Ik checkte de ruimte tussen mijn oren en zag dat die ene overtuiging had plaatsgemaakt voor een andere: ploegloos kan!

Na 20 jaar biologisch schakelde ik opnieuw om, naar NKG. Met een paar nieuwe machines, een doordacht bouwplan en de juiste groenbemesters ging ik van start. En het gaat goed. Mijn kavels zijn de hele winter groen of bedekt met mulch. En met iets meer onkruid maar vooral met goede opbrengsten, spectaculair meer wormen, een betere waterberging en een prachtige rulle toplaag stel ik elke collega nu de vraag: waarom zou je nog ploegen?

Joost van Strien is akkerbouwer op het biologisch dynamische akkerbouwbedrijf Zonnegoed in Ens (Fl.).

Naast oranje en groene pompoenen, teelt Van Strien met zijn compagnon Christiaan Feickens ook aardappelen, pastinaak en peen. Daarnaast teelt hij in een achtjarige rotatie onder andere erwten, sperziebonen, gras-klaver en luzerne om de bodem rust te geven.